Spring naar de hoofdinhoud

Hoe werkt het?

Onze familieondersteuners bieden u de begeleiding die u nodig heeft.

U neemt contact met het Familiesteunpunt op en dan?

De medewerkers van het Familiesteunpunt luisteren allereerst naar wat u te vertellen heeft. Hebt u een vraag? Wilt u graag advies? Of heeft u misschien gerichte ondersteuning nodig? Dit kan per gezin verschillend zijn. De ene familie heeft te maken met een zoon of dochter die een uitreispoging heeft gedaan, terwijl een andere familie te maken heeft met een familielid dat al daadwerkelijk in een strijdgebied verblijft of in de gevangenis zit. U heeft als familie uw eigen vragen en behoeften. Daarom krijgt u begeleiding op maat.

Uw eigen familieondersteuner

Om u als gezin goed te kunnen helpen, krijgt u uw eigen familieondersteuner. Deze familieondersteuner blijft uw vaste aanspreekpunt. Samen met hem of haar bespreekt u uw situatie en bekijkt u welke vragen en zorgen u heeft en welke hulp u daarbij kunt gebruiken. Aan de hand van uw verhaal en uw wensen maakt de familieondersteuner samen met u een plan.

De familieondersteuner denkt met u mee en geeft aan welke ondersteuning u kunt verwachten van het Familiesteunpunt.

De familieondersteuners van het Familiesteunpunt zijn er voor u. Zij luisteren naar uw verhaal en brengen uw wensen in kaart. U bepaalt zelf op welk tijdstip en op welke plek u in gesprek wilt gaan met uw familieondersteuner. Dit kan bij u thuis zijn, bij familie of op een andere plek waar u zich prettig voelt.

Wat gaan we doen?

Samen met uw familieondersteuner bekijkt u welke hulp u nodig heeft, welke stappen genomen kunnen worden en door wie. Naast het Familiesteunpunt zijn er misschien nog andere personen die u kunnen helpen. Uw netwerk kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van uw gezin.

Welke mensen zijn voor u belangrijk? En kunnen we deze mensen om hulp vragen?

Daarnaast is het (als u dat wilt) mogelijk om andere deskundigen te betrekken bij uw gezin. In het geval gevraagd wordt om de daadwerkelijke ondersteuning van een familie, stemt het Familiesteunpunt die inzet in overleg met u ook af met de betrokken gemeente. Uw gemeente kan ons, als dat nodig is, helpen om de juiste zorg voor u te organiseren. De gemeente kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u een rouwtherapeut kunt raadplegen, dat uw kinderen extra begeleiding krijgen op school of dat u wordt geholpen met de schulden die zijn gemaakt als gevolg van de radicalisering van uw gezinslid. Er zijn heel deskundige partners die u op een goede manier verder kunnen helpen.

U bepaalt zelf welke stappen u neemt en in welk tempo.

Uw familieondersteuner doet niets zonder uw toestemming. U hebt zelf de regie in het hulptraject. Wilt u het hulptraject stopzetten, dan kan dat op ieder gewenst moment. Als u wilt stoppen kan uw familieondersteuner met u meekijken naar alternatieven, zodat u er niet alleen voor staat.

Uw privacy

Bij het Familiesteunpunt kunt u uw zorgen delen en vragen stellen in een vertrouwde omgeving waarin uw privacy wordt gerespecteerd. Het Familiesteunpunt is een onafhankelijke organisatie die zelfstandig functioneert in de gespecialiseerde ondersteuning van uw familie. Alle informatie die u met ons bespreekt is vertrouwelijk en wordt zonder uw toestemming niet zomaar met anderen gedeeld.