Spring naar de hoofdinhoud

Wat doen wij?

Het Familiesteunpunt biedt hulp bij radicaliserende familieleden.

Wanneer een familielid radicaliseert, vertrekt naar een strijdgebied, daarvan terugkeert of in de gevangenis zit, maakt u als familie een moeilijke tijd door met veel vragen, zorgen, onzekerheid en angst. U wilt bijvoorbeeld uw verhaal kwijt of u bent op zoek naar informatie over bijvoorbeeld de strijd in Syrië. U wilt weten wat er in uw kind omgaat, hoe u contact met uw zoon of dochter kunt onderhouden, hoe u uw andere kinderen kunt helpen met hun angsten en verdriet…

Het Familiesteunpunt kan u op diverse manieren helpen:

Informatie over radicalisering en bijkomende zaken

We zijn er voor het beantwoorden van al uw vragen. Met gespecialiseerde kennis informeren wij u over radicalisering, wat het inhoudt, wat er bij komt kijken, welke wet- en regelgeving van belang is en welke beschikbare theologische, psychologische en juridische hulp u kunt krijgen.

Advies over hoe om te gaan met radicalisering binnen uw familie

We geven u advies over hoe u om kunt gaan met radicalisering in uw familie, wat u zelf het beste kunt doen en wat niet, hoe u contact houdt met uw zoon of dochter, ook wanneer hij/zij is afgereisd naar een strijdgebied. Wij adviseren ook met wie u daarover in vertrouwen en veiligheid kunt praten.

Ondersteuning bij praktische en emotionele zaken rondom radicalisering

We ondersteunen u bij allerlei praktische en emotionele zaken zoals school, werk, financiën en het gezin. Ook zijn we een luisterend oor voor de vragen die u heeft en misschien nergens durft te stellen; daarin kunnen wij zelf veel voor u doen of kijken wij met u welke ondersteuning u daar verder bij nodig heeft. Indien gewenst, kunnen we contact leggen met lotgenoten en bieden we u ook begeleiding wanneer een familielid terugkeert in uw gezin of overlijdt.

Professioneel begeleid groepscontact met lotgenoten

We bieden professioneel begeleid groepscontact met lotgenoten voor mensen waarvan een familielid te maken heeft gehad met extremisme. Vaak maakt u als familie een moeilijke tijd door met veel vragen, zorgen, onzekerheid en angst. Meedoen aan Familiecontact betekent dat u steun en troost krijgt van lotgenoten onder professionele begeleiding. U krijgt informatie en gaat na afloop naar huis met meer grip op uw situatie. Meer informatie over Familiecontact.

Wat doen wij niet?

Wij kunnen niet uw kind of familielid terughalen uit een strijdgebied. Wij bieden alleen steun in Nederland. Wij kunnen u informeren over de lijn die de overheid hanteert in dit proces en u in contact brengen met de ambassade of het ministerie dat hierover gaat. Wij bieden wel advies en persoonlijke ondersteuning aan familieleden in deze situatie en informeren hoe het juridische proces verloopt.

Voor de hulp van het Familiesteunpunt aan u als familie hoeft u niet te betalen. Het Familiesteunpunt ontvangt subsidie vanuit de Rijksoverheid.